Absolwent studiów magisterskich z Turystyki i Rekreacji (Wydział Turystyki i Rekreacji, specjalizacje: odnowa biologiczna i zarządzanie ośrodkami spa) na Akademii Wychowania Fizycznego w Krakowie. Doktor nauk o kulturze fizycznej (AWF Kraków). Ukończył studia podyplomowe w zakresie wychowania fizycznego i gimnastyki korekcyjnej. Uczestnik staży naukowo-badawczych w University College of Southeast Norway (Buskerud und Vestfold University College) - Norwegia oraz Department of Food Analysis of the Hamburg School of Food Analysis - Niemcy. Uczestnik szkoleń z zakresu masażu, masażu tkanek głębokich terapii manualnej i technik leczenia bólów kręgosłupa. Trener koszykówki klasy C oraz instruktor fitness - ćwiczeń siłowych. Uczestnik staży trenerskich w Rivas Ecopolis Madryt (Hiszpania) i Reprezentacji Polski mężczyzn do lat 15. Autor i współautor 24 publikacji naukowych, w tym 4 notowanych w bazie Web of Science. Zainteresowania naukowe koncentrują się w dziedzinach kultury fizycznej, zdrowia oraz zarządzania i jakości.
WYKAZ PUBLIKACJI NAUKOWYCH
- Popek A.: Preferencje konsumenckie jako element kreowania jakości żywności dla osób o zwiększonej aktywności fizycznej = Consumer Preferences as Part of CreatingQuality Food for People With Increased Physical Activity W: Selected Determinants of Food Products Quality = Wybrane determinanty jakości żywności / eds. Jerzy Żuchowski, Ryszard Zieliński. - Radom : Wydawnictwo Naukowe Instytutu Technologii Eksploatacji - PIB : Uniwersytet Technologiczno-Humanistyczny im. Kazimierza Pułaskiego - Wydawnictwo, 2014. - S. 30-41. ISBN 978-83-7789-291-6.
- Popek A.: The Consumer Preferences Analysis as the Element Supporting Buildingan Organic Food Supplies Chain W: Ekonomikos vystymasis : procesai irtendencijos : III-osiostarptautinė smokslinės-praktinės konferencijos, skirtos Vilniaus kolegijos veiklos 15-os metųir Ekonomikos fakulteto 70-ties metųjubiliejam spaminėti, vykusios Vilniaus kolegijos Ekonomikosfakultete 2015 m. balandžio 29 d, straipsniųrinkinys. T. 2. - Vilnius : Vilniaus kolegija, Ekonomikos fakultetas, 2015. - S. 162-173. ISBN 978-609-436-034-3.
- Popek A.: Consumer research as an element supporting the product management process Industry W: Environment & Technology in Business / eds. Alina Matuszak Flejszman, Alfred Błaszczyk. - Poznań : Poznań University of Economics - Faculty of Commodity Science, 2016.
- Popek S., Popek A.: Preferencje i uwarunkowania konsumpcyjne dotyczące żywności dla osób uprawiających sport; Zeszyty Naukowe PWSTE w Jarosławiu, „Współczesne problemy zarządzania”. Marketing w Organizacji; nr 8, s. 80-97, Jarosław, 2016.
- Popek A.: Analysis of the behavior of players in competitive athletes in relations to the use of specialized diet ary supplements as a part of creating aninnovative product; VIosiostarptauntinesmokslines-praktines konferencijos, ivykusios Vilnius kolegijos Ekonomikos fakultete; Ekonomikos Vystymasis: ProcesaiirTendencijos. s. 67-73, Vilnius, 2017.
- Popek S. Popek A.: Metoda Six Sigma i jej wykorzystanie w procesie zarządzania organizacją; Finanse w Aktywności Gospodarczej; Wyd. PWSTE w Jarosławiu, Jarosław 2017.
- Frączek B., Gacek M., Klocek E., Popek A.: Poziom wiedzy na temat fizjologicznych właściwości probiotyków w grupie studentek kosmetologii; Jubileuszowa Konferencja Naukowo – Szkoleniowa z okazji 15-lecia Wydziału Rehabilitacji Ruchowej Akademii Wychowana Fizycznego w Krakowie, s. 184-185, Kraków, 2017.
- Popek A., Gacek M.: The Sens of Satisfaction with Life versus Dietary Choices of Female Fitness Instructors from Fitness Clubs in Krakow, s.58-59, wyd. AWF Kraków, Kraków, 2017
- Popek A.: Dietetic catering as a form of sustainable product. Monografia nr 10 Mazowieckiego Oddziału Polskiego Towarzystwa Towaroznawczego. General Quality Problems. s.116-123, Wyd. Naukowe Instytutu Technologii Eksploatacji – PIB, Radom, 2018.
- Popek A.: Poziom wykształcenia matek a zachowania żywieniowe chłopców w wieku 10 – 13 lat trenujących piłkę koszykową, s. 6-13. Biomedyczne Aspekty Zdrowia. Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia. s.6-12, Wyd. Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia Kraków, 2018.
- Popek A., Nowak M.: Zachowania żywieniowe grupy krakowskiej młodzieży gimnazjalnej uprawiającej sport, s. 102-108. Biomedyczne Aspekty Zdrowia. Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia. s.102-107,Wyd. Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia Kraków, Kraków, 2018.
- Popek A.: Badanie wpływu metody produkcji na determinanty jakości oleju lnianego,
- 50 – 54, Wyd. Akademii Morskiej w Gdyni, Gdynia, 2018.
- Popek S., Popek A.: Poprawa jakości stanowiska pracy poprzez wdrożenie metody 5S. Improving the Quality of the Workplace using of 5S Method; Zeszyty Naukowe PWSTE w Jarosławiu, Współczesne problemy zarządzania, nr 11, Zarządzanie rozwoje organizacji, s. 57-66, Jarosław 2017.
- Popek A.: Analysis of the Behavior of Players in Competitive Athletes in Relation to the Use of Specialized Dietary Supplements Designed for Professional Athletes as Part of Creating an Innovative Product Range; Conference Proceedings from the Thirteenth Scientific Conference with International Participation, s. 86-97, wyd. Science and Economics Pubishing House University of Economics – Varna, 2018.
- Gacek M., Popek A.; Analiza zachowań żywieniowych mężczyzn wyczynowo i amatorsko trenujących piłkę siatkową. Sport i Turystyka. Środkowoeuropejskie Czasopismo Naukowe, t.I, nr 2, s. 93-102, Częstochowa, 2018.
- Popek A., Popek S.: Food Preservation and its Role in Creating selected Aspects of the Quality of Processed Fruit; 15th International Commodity Science Conference pt.: Currenat Trends in Comodity Science, Food Quality and Safety; Faculty of Comodity Science, Poznań University of Economics & Business; Wydanwnictwo Naukowe Instytutu Eksploatacji – PIB; 70-80, 2019.
- Popek A. Próba Oceny Atrakcyjności Ekonomicznej Organizacji Sektora Spożywczego. An Attempt to Assess Economic Attractiveness of the Food Sector Organization. Współczesne Problemy Zarządzania. 15. 2020.
- Popek A., Popek S. : Realizacja koncepcji TQM w wybrancyh systemach zarządzania organizacją; Zeszyty Naukowe PWSTE w Jarosławiu, Współczesne problemy zarządzania, nr 12, 132-142, 2018
- Popek A.: Wpływ aktywności fizycznej na kontrolę kognitywną. Effect of physical activity on cognitive control. Zdrowie w Ujęciu Biomedycznym. Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia. Kraków 2019.
- Popek A. Potencjał żywności w profilaktyce nowotworów. Potential of food in the prevention of cancer. Zdrowie w Ujęciu Biomedycznym. Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia. Kraków 2019.
- Popek S., Popek A.: Applying Selected Quality Management Tools to Creation the Ecological Quality of Manufacturig Processes and Products; X International Scientific and Practical Conference „Innovations in Mechanical Engineering“ – Kemerovo, Russia, 2019.
- Gacek M., Wojtowicz A., Popek A. Personality Determinants of Diet Health Quality among and Elite Group of Polish Team Athletes. Int. J. Environ. Res. Public Health. 19, 2022.
- Gacek M., Wojtowicz A., Popek A. Personaity Determinants of Eating Behaviours among an Elite Group of Polish Athletes Training in Team Sports. Nutrients. 15, 2023.
- Gacek M., Wojtowicz A., Popek A. Personality Determinants of Exercise-Related Nutritional Behaviours among Polish Team Sport Athletes. Int. J. Environ. Res. Public Health. 20, 2023.
UDZIAŁ W KONFERENCJACH NAUKOWYCH
- VII Międzynarodowa Konferencja Naukowa nt.: "Rola towaroznawstwa w zarządzaniu jakością w warunkach gospodarki opartej na wiedzy"; Uniwersytet Techniczno-Humanistyczny w Radomiu; Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie; Kraków 16.09.2014.
- III rd International Scientific-Practical Conference "Economic Development: Processes and Tendecies"; VilniausKolegija/University of Applied Sciences; 29-30.04.2015, Vilnius; Lithuania/Litwa.
- International Scientific Conference “Environment & Technology in Business”; Poznań University of Economics - Faculty of Commodity Science; Poznań, May11th, 2016. Norway Grant Product &Process Management. Environmental Focus.
- Jubileuszowa Konferencja Naukowo – Szkoleniowa z okazji 15-lecia Wydziału Rehabilitacji Ruchowej Akademii Wychowana Fizycznego w Krakowie nt. Nowe wyzwania w fizjoterapii, terapii zajęciowej i kosmetologii – Kraków 20-22 kwietnia 2017. Plakat: Poziom wiedzy na temat fizjologicznych właściwości probiotyków w grupie studentek kosmetologii. Frączek B. Gacek M. Klocek E. Popek A.
- Economic Development: Processes and Tendencies – Vilnius, April 26, 2017. Popek A.; Prezentacja ustna Popek A.: Analysis of the behaviour of players in competitive athletes in relations to the use of specialized diet ary supplements as a part of creating aninnovative product.
- VIII Konferencja Studenckich Kół Naukowych „Wiosna Promocji Zdrowia”, Krakowska
Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia – Kraków 10 maja 2017. Gacek M., Popek A.; Prezentacja ustna Popek A.: Poziom wykształcenia matek a zachowania żywieniowe chłopców w wieku 10-13 lat trenujących piłkę koszykową.
- VIII Konferencja Studenckich Kół Naukowych „Wiosna Promocji Zdrowia”, Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia – Kraków 10 maja 2017. Gacek M. Nowak M. Popek A. Prezentacja ustna Popek A.: Zachowania żywieniowe grupy krakowskiej młodzieży gimnazjalnej uprawiającej sport.
- IV Konferencja Medyczna Neo – Stop, czyli jak kontrolować niekontrolowane – onkologia okiem studentów – Kraków 31 maja 2017. Popek A.: Prezentacja ustna Popek A.: Znaczenie probiotyków w profilaktyce nowotworów jelita grubego – przegląd piśmiennictwa.
- The Second Internationl Scientifiv Conference Motor Abilities in Sports – Theoretical Assumptions and Practical Implications. Akademia Wychowania Fizycznego w Krakowie, 21-23 wrzesień, 2017. Prezentacja posterowa: Poczucie satysfakcji z życia a wybory żywieniowe grupy instruktorek fitness z klubów krakowskich. Popek A., Gacek M.
- Ogólnopolska Konferencja Naukowa Psychożywieniowe Uwarunkowania Zdrowia. Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia, 17 listopad, 2017. Prezentacja ustna: Umiejscowienie poczucia kontroli zdrowia a wybrane zachowania żywieniowe kobiet ciężarnych. Gacek M. Popek A.
- Studenckie Dni Jakości pt. "Młodzi naukowcy wobec wyzwań współczesnego towaroznawstwa", Akademia Morska w Gdyni, 22-23 marca, 2018. Prezentacja ustna: Badanie wpływu metody produkcji na determinanty jakości oleju lnianego. Popek A.
- Konferencia: Rekreacny Sport, Zdravie, KvalitaZivota. UstavTelesnejVychovy a Sportu Univerzity P. J. Safarika v Kosicach, 12 – 13 kwietnia, Kosice. Prezentacja posterowa:
- The Frequency of Eating Selected Groups of Products among Young Women with Different Lifestyles. Gacek M., Popek A. 2. Analysis of nutritional behaviors of men - competitive and amateur volleyball players in the light of qualitative recommendations for athletes. Popek A., Gacek M.
- IX Konferencja Studenckich Kół Naukowych “Wiosna Promocji Zdrowia”. Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia, 15 maj 2018. Prezentacja ustna: Wpływ aktywności fizycznej na kontrolę kognitywną. Popek A.
- Ogólnopolska Konferencja Naukowa pt. Psychożywieniowe i Środowiskowe Uwarunkowania Zdrowia, Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego, Kraków, 18-19 maj, 2018. Prezentacja ustna: Poziom optymizmu a zachowania żywieniowe piłkarzy. Popek A., Gacek M.
- V Studencka Konferencja Medyczna Neo Stop – czyli jak kontrolować niekontrolowane – onkologia okiem studentów. Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia, 5 czerwca, 2018. Prezentacja ustna: Potencjał żywieniowy w profilaktyce nowotworów. Popek A.
- IX Międzynarodowa Konferencja Naukowa z cyklu Rola towaroznawstwa w zarządzaniu jakością w warunkach gospodarki opartej na wiedzy – Prezentacja ustna: Dietetic catering as a form of sustainable product, 11-13 czerwiec 2018, Radom.
- 13 th Scientific Conference with International Participation „Commodity Science – Traditions and Actuality“ – Varna, 18 th – 19 th October 2018, Univesity of Economics – Varna, Bulgaria.
- Konferencja – Komisja ds. Wychowania Fizycznego przy Zarządzie Głównym AZS, 22.01.2019 r. Centrum Sportu i Rekreacji Politechniki Krakowskiej.
- XIV Dni Młodych Towaroznawców, Forum Studenckich Kół Naukowych Towaroznawstwa, Poznań 6- 7.06.2019 r., Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu, Wydział Towaroznawstwa.
- Szkoleniowa Konferencja Licencyjna dla Trenerów Koszykówki, Kraków 9.06.2019 r., Krakowski Okręgowy Związek Koszykówki.
- 15 th International Commodity Science Conference „Current Trends in Commodity Science“ – Poznań – Dolsk, 10 th – 13 th June 2019, Poznań University of Economics and Business.
- Międzynarodowa Konferencja Naukowa – Dni Medycyny Społecznej i Zdrowia Publicznego Polska 2022 – ostatnie doświadczenia i obecne wyzwania, Kraków,
13-15.10.2022 r., Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia. - XIV Międzynarodowa Konferencja Naukowa Kolegium Nauk o Zarządzaniu i Jakości UEK (CMQ2022) XIV Międzynarodowa Konferencja Naukowa Kolegium Nauk o Zarządzaniu i Jakości Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie (CMQ2022), pt. „Wiedza – Gospodarka – Społeczeństwo” odbędzie się w dniach 26-27 (środa-czwartek) października 2022 roku.